Szívférgesség Szakrendelés

Prof. Dr. Vörös Károly egyetemi tanár, CsC, DSc, több évtizedes klinikai, oktatói és klinikus kutatói tapasztalattal rendelkezik. 1991 és 2017 között az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászati Tanszék és Klinika tanszékvezetője volt. Szakmai pályafutásának első évtizedei magukban foglalták valamennyi házi emlősállat belgyógyászati ellátását. Nevéhez fűződik a hazai állatorvosi, belgyógyászati ultrahang-diagnosztika bevezetése is. Az utóbbi húsz évben a kutyák és a macskák belgyógyászatával foglalkozott. Ezen belül a jelenlegi speciális szakterületeit képezi a kutyák és a macskák ultrahang-diagnosztikája, a kutyák és a macskák kardiológiája, valamint a kutyák szívférgességének megállapítása és gyógykezelése.

Klinikus oktatóként több állatorvos generáció nőtt fel a keze alatt, és számos munkatársa szerezte meg irányításával a szakmai előre lépéshez szükséges tudományos, PhD-fokozatot. Oktatói tevékenységét nem csupán az egyetemi hallgatók és az állatorvosok részére tartott szakmai előadásai és gyakorlati oktató munkája, hanem nagyszámú egyetemi jegyzetei és szakkönyvei is fémjelzik. Ezek közül külön említést érdemel a 2019-ben kiadott „Állatorvosi belgyógyászat. A kutyák és a macskák betegségei” című szakkönyv, amelynek szerkesztője, valamint számos fejezetének szerzője, illetve társszerzője.

Elkötelezett klinikus állatorvosként a fő feladatának tartja a páciensei betegségeinek megállapítását és gyógyítását - a lehető legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás módszerekkel -, valamint utógondozását is. Az utóbbi során rendszeresen együttműködik azokkal az országszerte a gyakorlatban dolgozó állatorvosokkal, akik a speciális, kardiológiai és szívférgesség szakrendeléseire küldik a betegeiket. Az új diagnosztikai és terápiás módszereket nemcsak alkalmazza, hanem tovább is fejleszti munkatársaival együtt, és ezek eredményeit hazai és nemzetközi szaklapokban publikálja az állatorvosok tájékoztatása érdekében. Ez ideig több mint 200 szakközleményt írt önállóan, illetve társszerzőkkel.

A közelmúlttól már egyre inkább kedvenc feladatkörére, betegeinek gyógyítására szánja idejét és energiáit. Ennek keretében az egyetemi klinikai elfoglaltságai mellett (https://univet.hu/hu/klinikak/kisallatklinika/belgyogyaszat/) a Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézetben (www.kisallatkorhaz.hu/) és a Budatétényi Állatkórházban (www.budatetenyiallatkorhaz.hu) is rendel, heti egy-egy alkalommal. Ezek elhelyezkedése a megközelíthetőség szempontjából is kedvező lehet a kutyák és a macskák tulajdonosai részére.

Szakrendeléseinek keretében az általa végzett fizikális klinikai, szív ultrahangos (echokardiográfiás) és EKG-vizsgálatokra kerül sor, kiegészítve a szükség szerinti röntgenvizsgálatokkal.

A kardiológiai szakrendelés a kutyák és macskák szívbetegségeinek megállapítását és gyógykezelését, a beteg utókövetését foglalja magában.

A szívférges betegek ellátása során részletes tájékoztatás keretében kerül sor a vérparazitológiai vizsgálatokkal diagnosztizált betegség klinikai következményeinek (súlyosságának) feltárására és gyógykezelésére.

A szív- és bőrférgességről általában

Szívférgesség, bőrférgesség

Magyarországon már régóta ismert a bőrférgesség jelenléte, tájegységektől függően jelenleg a kutyák 20-30%-a fertőzött. A szívférgességet korábban csak külföldről behozott kutyákban mutatták ki, de ma már ugrásszerűen nő a hazai esetek száma is. Egy hazai felmérés szerint a vizsgált kutyák hozzávetőleg 2%-a hordozó, amely- bár elsőre nem tűnhet kiugró számnak -növekvő tendenciát mutat. Azt fontos hangsúlyozni, hogy a 2% csak a vizsgált egyedekre vonatkozik.
Mindkét betegséget szúnyogok terjesztik, a fertőzöttség az állatok között közvetlen érintkezéssel nem terjed, viszont az anyaállatról az utódokra átvihető a magzati keringéssel. A fertőzés kutyákban és macskákban is előfordul, bár macskákban sokkal ritkábban találkozhatunk vele.

Szívférgesség

A fertőzöttség a szúnyog csípésétől számított 6-9 hónapon keresztül általában tünetmentes, amíg a féreg teljesen kifejlődik. A kifejlett férgekkel fertőzött kutyák jelentős részében nem jelentkeznek tünetek, vagy csak olyan nem specifikus tünetek jelentkeznek, mint fáradékonyság, lesoványodás, száraz köhögés jelentkezik. Vannak olyan esetek is, amelyekben az ebek gyakorlatilag teljesen tünetmentesek. Ugyanakkor függetlenül attól, hogy éppen van-e tünet vagy tünetmentes a kutya, bármikor fennáll a hirtelen jelentkező, súlyos fokú érelzáródás lehetősége egy sor egyéb vérérkárosító elváltozás mellett. Ezért a klinikailag tünetmentes kutyák szűrése épp olyan fontos, mint a tünetet mutató egyedeké.
A szívféreg kifejlett alakjai az állatok szívében és a szívből kiinduló nagy erekben élősködnek, akár 7 évig is élhetnek, szaporodhatnak. A tünetek lassan, fokozatosan súlyosbodhatnak, évek alatt szívelégtelenség alakulhat ki, melynek tünetei lehetnek a súlyos gyengeség, nehezített légzés, köhögés, hasi folyadékgyülem. Emberekben a szúnyogcsípést követően nem fejlődik ki a kifejlett szívféreg, de átmeneti légúti tünetek kialakulhatnak.
 

Bőrférgesség

A férgek teljes kifejlődéséhez minimum 6 hónap szükséges, ezért csak a 6-8 hónaposnál idősebb kutyákban fordulhat elő. A bőrférgesség az állatok bőr alatti kötőszöveteiben kialakuló csomókban, viszketésben, korpázásban nyilvánul meg, amelyben kifejlett bőrféreg található. A csomók nem fájdalmasak, az állatnak általában nem okoznak kelletlenséget, azonban a szúnyogok közvetítésével az ember is fertőződhet, az arc, a szemhéjak bőre alatt, esetleg a szemben vagy más testtájakon (például hónalj, herezacskó bőre) is kialakulhatnak férgeket tartalmazó csomók.


A fertőzöttség kimutatása

Mind a kifejlett bőr-, mind a kifejlett szívféreg mikroszkopikus méretű lárvákat termel a kutya, macska szervezetében, amelyeket mikrofiláriáknak nevezünk. Vérvétellel jó eséllyel kimutatható a fertőzés, azonban a bőr- és a szívféreg mikrofiláriája mikroszkóposan nem különíthető el. Ezért fertőzöttség esetén célszerű további vizsgálatot végezni. A szívféreg azonosítására az állatorvosi rendelőben egyszerűen használható gyorstesztek nem tökéletesen megbízhatóak, ezért DNS vizsgálat javasolt.